Project Q-border

Een uitdagend project met SketchUp en Lumion.

Hoe het allemaal startte ...

Eind 2019 werden we gecontacteerd door Rob en Tamara van Q-border.
Ze hebben een innovatie voor grasboorden ontwikkeld en om hun idee duidelijk te maken en te gaan vermarkten, waren zij op zoek naar een oplossing. Zo kwamen ze uiteindelijk bij Masters In SketchUp uit.

Rob en Tamara zijn al jarenlang actief in het aanbieden van grasrobot-oplossingen en hierbij merkten ze dat er nood was aan een goede grasboord oplossing. 
We kennen het allemaal wel, de klinkerboord of de ecolatten oplossing ... Alleen is de vraag; hoe liggen die erbij na enkele jaren? Of de vraag is; hoe recht liggen ze nog na enkele jaren?

Ook een uitdaging kan zijn, hoe je de boomschors aan de juiste kant van de border kan houden. Vogels houden van wroeten in de boomschors wanneer ze op zoek zijn naar een snelle hap. Alleen beland de boomschors zo wel eens in het gras ...

Dit zijn uitdagingen die Rob en Tamara als een kans zagen en hieruit ontstond het Q-border idee.

Op basis van de ontwerptekeningen van hun gepatenteerd systeem, kwam de vraag om hier 3D visualisaties van te maken.
Niet alleen voor marketingdoeleinden maar ook om te tonen hoe Q-border toegepast kan worden en hoe de installatie hiervan werkt.

q-border

Is SketchUp hiervoor wel geschikt?

SketchUp heeft wel eens de bijnaam dat het niet geschikt zou zijn om technische zaken te tekenen …  We namen deze opdracht dan ook graag aan om hier het tegendeel van aan te tonen.

Op basis van de patenttekeningen zijn we gestart met het tekenen van de verschillende onderdelen en zijn we de verschillende combinaties gaan samenstellen.

Van alle combinaties hebben we dan ook technische documentatie gemaakt in Layout.

q-border technisch.jpg

 

Lumion, de render voor mooi groen.

Om Q-border in zijn thuishabitat te kunnen voorstellen, was er dan ook een tuinomgeving nodig. De structuur hiervan is ook in SketchUp uitgewerkt.
Het uiteindelijke renderen/fotorealistisch voorstellen, is met Lumion gerealiseerd.
We hebben voor Lumion gekozen omdat Lumion een grote bibliotheek biedt aan planten en bomen die er allemaal zeer realistisch uitzien.

q-border tuin2.jpg

Ook biedt het de mogelijkheid om 3D gras, hagen en grondbedekking te gaan realiseren op basis van simpele vormen in SketchUp.
Lumion is uiteraard ook een zeer mooie tool om animaties mee te maken.

Eerlijk is eerlijk, op een bepaald moment zagen we in dat we er met SketchUp en Lumion alleen niet kwamen. In SketchUp is het wel mogelijk om met bepaalde plugins animaties te maken. Je kan ze alleen niet exporteren. 

Met Lumion kan je bepaalde animaties van objecten maken maar dit vraagt veel planning.
Het maken van geanimeerde instructievideo's is niet veel anders dan het maken van een Hollywood productie. Er gaat heel wat planning aan vooraf en er zal meer dan 1 take nodig zijn voor men het gewenste resultaat bereikt heeft.

Om snel te kunnen inspelen op veranderingen, wisten we dat we nog een andere extra tool nodig zouden hebben en dat is Blender. 
We importeren het SketchUp model in Blender en hierin maken we dan de klassieke keyframe animaties die we nadien dan wel 1 op 1 in Lumion kunnen gaan renderen.

 

De voor & na video

Hoe ziet de grasboord er uit voor en na Q-border?

De instructievideo

De stap voor stap instructievideo voor de aanleg van Q-border.

 

Q-border, de grasboord oplossing!

Wanneer je iets met tuinen doet, ze ontwerpt of aanlegt, bekijk dan zeker het mooie product Q-border! Wat mij betreft, geeft het alvast een zeer mooie meerwaarde aan je tuin en ook aan iedereen die een mooie grasboord wil natuurlijk!

Ontdek hier de Q-border grasboord website.

 

 

Wij kunnen ook jou helpen!

Wens jij ook een project voor te stellen als een animatie?

Hierbij kunnen wij jou uiteraard helpen!

Contacteer ons met je vraag.